Rosendael
Kasteel en park Rosendael
Rosendael 1
6891 DA Rozendaal
T (026) 364 46 45
E rosendael@glk.nl
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter

Bezoek kasteel en park

Kasteel

In het kasteel lijken de bewoners bijna nog rond te lopen. De prachtige collectie meubels, zilver en porselein laten de 18e en 19e eeuwse grandeur van het interieur herleven.

Rosendael is meer dan zeven eeuwen oud. Het imposante kasteel met zijn grote ronde toren staat in één van de oudste en fraaiste parken van ons land. Je maakt hier kennis met de kleurrijke geschiedenis en de vroegere bewoners van Rosendael. Hun portretten hangen als vanouds in de ontvangstvertrekken, om aan gasten te laten zien dat zij uit een eeuwenoud geslacht stammen. 

Op zaterdag en zondag ontdek je het kasteel zelf. Een kasteelbezoek reserveer je vooraf online. Een kasteelticket geeft ook toegang tot het park. 

Openingstijden, entreeprijzen & tickets


Kasteelroute IZI.Travel

Met de gratis IZI.Travel-app op je smartphone ontdek je alle verhalen van het kasteel! 
Gebruik van de IZI.Travel-app
• Download gratis de IZI.Travel-app in de appstore of op Google Play.
• Na installatie open je de app.
• In de zoekbalk boven in het scherm typ je de naam van het kasteel.
• Selecteer de tour naar keuze door op de foto te klikken.
• Klik op Start en Speel alle verhalen af .
• Met de streepjes in de balk onder in beeld kies je om de tekst zelf te lezen of te beluisteren via de audiotour.
• Voor de volgende kamer klik je op de pijltjes vooruit.

Museumkaarthouders > bezoek souterrain, stallen & park
Museumkaarthouders kunnen in het souterrain op eigen gelegenheid de flessenkelder en oude personeelskamer ontdekken met geschiedenis informatie en spelletjes voor de kinderen in het teken van de laatste bewoner van het kasteel als 10- jarig jongetje.

Vind de weg door het doolhof, leer meer over de tafelmanieren, ontdek het woord in de puzzelblokken en help Willie met het strikken van zijn strikje.

Bezoek ook de vroegere waskelder, de mangelkelder en strijkkamer en werp vanaf hier ook een blik in de oude kasteelkeuken welke nog compleet is ingericht. Loop langs de vitrines met oude Jacobakannetjes. In de vijver bij het kasteel zijn veel van dergelijke kannetjes gevonden. De meeste in 1985, toen de vijver werd drooggelegd omdat er munitie uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk moest worden gemaakt. Via de kasteelwinkel in het koetshuis kom je in de voormalige paardenstallen voorzien van tuigen, voederbakken en oude gereedschappen. Neem altijd je Museumkaart mee want deze wordt gescand!

Ontdek het park

Voor het park en de Bedriegertjes is vooraf reserveren niet nodig.
Naar openingstijden & entreeprijzen

Graven en hertogen van Gelre hadden hier vroeger hun residentie. Toen was al een tuinman in dienst en er groeiden druiven in de kasteeltuinen. Ook werden er leeuwen en andere dieren gehouden. In de zeventiende eeuw groeide Rosendael uit tot een vermakelijk waterpretpark dat bezoekers trok van ver buiten onze grenzen. Verfraaiingen van gerenommeerde ontwerpers werden in de achttiende eeuw toegevoegd. Gelukkig bleven deze bewaard toen het park in de negentiende eeuw veranderde in een landschapspark. 

Sinds 1977 is Geldersch Landschap & Kasteelen eigenaar van Rosendael. Het park werd hersteld, de oranjerie herbouwd en de rozentuin opnieuw aangelegd. Tegelijk werd het kasteel gerestaureerd en in bewoonde sfeer ingericht. Herstel van Bedriegertjes en Theekoepel vervolmaakten het ensemble. 

Het park trekt ook nu nog bezoekers vanuit het buitenland.

Beleef!plattegrond 
De Beleef!plattegrond wijst je de weg, en geeft aan welke dingen je niet mag missen. Loop over het blote voetenpad, ga hutten bouwen of speur naar diertjes in de bosvijver. Zoek naar dierensporen, stap in de grote levensboom en ontdek de vier sprengen in het park! Laat je natuurlijk ook verrassen door de Bedriegertjes

Layer app
Bekijk de vele historische prentbriefkaarten, beleef hoe bezoekers in vroeger tijd vermaak vonden in park Rosendael en neem een kijkje in de Theekoepel, terwijl je buiten staat met de Layar-app.

Bereikbaarheid

Eigen vervoer: A12 Utrecht - Oberhausen, afslag Arnhem-Noord, richting Velp / Rozendaal, Rozendaal aanhouden.
Openbaar vervoer: vanaf Arnhem CS, buslijn 8, halte Kerklaan ligt op ruim 5 minuten lopen van het kasteel.